מי מאיתנו לא נחשף לתיבת המילים "עיכוב" או "עוכב לחקירה". אם כן, מהו אותו עיכוב ?
עיכוב, בדומה למעצר, מגביל את חופש התנועה של האדם לנוע באופן חופשי בעקבות חשד שבוצעה עבירה או על מנת למנוע התרחשות עבירה עתידית, כאשר הגבלת החירות מסויגת מראש בזמן ובתכלית.
השוני בין עיכוב למעצר נעוץ בכך שאת הליך העיכוב ניתן להפעיל על כל סוגי העבירות, היינו גם על עבירות קלות יותר מסוג חטא (עד 3 חודשי מאסר) ואילו את הליך המעצר ניתן להפעיל רק כאשר מדובר בעבירות מסוג עוון ופשע (מעל 3 חודשי מאסר).
כמו כן, עיכוב בשונה ממעצר של חשוד אינו מסתיים באקט של שחרור, והמעוכב, בסיום העיכוב, חופשי לנוע בדרכו.
ככלל, עיכוב יתבצע על ידי שוטר, אם כי לאדם פרטי, חייל מוסמך או מאבטח קיימת סמכות לעשות כן בתנאים מסוימים.
לשוטר מותר לעכב חשוד במקום לצורך חקירה בשני מצבים: היה לו יסוד סביר לחשד כי אדם עבר עבירה, או עומד לעבור עבירה שעלולה לסכן את שלומו של אותו אדם, או את שלום הציבור או את בטחון המדינה.
כמו כן, שוטר רשאי לדרוש מאדם להתלוות עמו לתחנת המשטרה או לזמנו לתחנת המשטרה למועד אחר במידה ואין יכולת לזהות זיהוי מספיק את אותו אדם במקום או לא ניתן לחקור אותו במקום, או יש יסוד סביר לחשד שאותו אדם עבר עבירה או יש הסתברות גבוהה שהוא עומד לעבור עבירה, מהסוג כאמור לעיל.
בנוסף לעיכוב חשוד, ניתן גם לבצע עיכוב כלפי עד שיכול למסור מידע הנוגע לעבירה שהתרחשה, או כלפי אדם שיש לשוטר יסוד סביר לחשד כי ניתן נגדו צו מעצר או צו מאסר עד לבירור העניין ואף לדרוש מאותו אדם להתלוות אליו לתחנת המשטרה. כך גם ניתן לבצע בתנאים מסוימים עיכוב של כלי רכב ועיכוב לצורך חיפוש ובדיקת מסמכים.
חשוב לדעת, כי משך העיכוב המותר יהא רק לפרק הזמן הסביר הדרוש בנסיבות המקרה, ובכל מקרה לא מעבר ל- 3 שעות ! לכלל זה קיים חריג: הקצין הממונה רשאי להאריך את העיכוב ב- 3 שעות נוספות אם העיכוב קשור למספר רב של מעורבים ומנימוקים שיירשמו.